Āfrikas zoss

M. Saukas foto no privātās saimniecības

Āfrikas zoss, izcelsmes valsts visdrīzāk ir Ķīna. Veidojusies no savvaļas gulbja zoss (Anser cygnoides), krustojoties ar Ķīnas un citām Āzijas valstu zosīm. ES tiek pieskaitīta pie reti sastopamām zosu šķirnēm.

Pieder pie lielo zosu šķirnēm, vienas no lielākām un smagākām zosu šķirnēm. Pieaugušas zoss tēva svars 10-15 kg un mātes svars ir 8-11 kg. Salīdzinoši, Āfrikas zoss nav tik lielas kā Emdenas un Tulūzas zosis, bet attīstās ātrāk par šīm abām minētām zosu šķirnēm.

Dējība zema, dēj 10-12 olas gadā, labas līnijas – līdz 40 olām. Olu svars 150-220 g.

Ķermenis piepacelts 30–40° leņķī, plats un galva augstu pacelta, var sasniegt 90 cm augstumu. Aste pacelta virs muguras līnijas, īpaši vīriešu kārtas dzimumam. Raksturīgās iezīmes ir punveidīgs izaugums virs knābja pamata un ādas krunka pakaklē, kuri pilnībā attīstās vairāku gadu garumā. Krūts plata, noapaļota, bez ķīļa.

Krāsas: brūna (jeb pelēki brūna), balta, dzelteni brūna (standartizēta ES). Brūnām zosīm kājas tumši oranžas vai brūni oranžas ar tumšiem nagiem. Knābis un punveida izaugums melnā krāsā. Raksturīga iezīme ir tumši brūna josla kakla virspusē no pieres līdz muguras daļas sākumam. Vēdera apakšējā daļā pie astes ir baltas spalvas. Var būt šaura balta josla knābja un galvas savienojuma vietā. Baltās krāsas zosīm apspalvojums balts, kājas un pleznas oranži dzeltenas, knābis un punveida izaugums oranžs. Dzelteni brūnā versija līdzīga brūnajām zosīm, tikai brūnās daļas spalvas stipri dzeltenīgākas, pleznas un kājas spilgti oranžas, knābis rozīgi brūns.

Izturīgas aukstā laikā, bet punveida izaugums virs knābja pamata ir sala nenoturīgs un var apsalt. Apsalšanas gadījumā tumšās krāsas zosīm uz punveida izauguma redzami oranži plankumi, kas parasti izzūd līdz nākamam rudenim.

Gredzenu izmērs abiem dzimumiem – 27 mm. 

Avoti:

  1. http://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/Afrikanischehockerganse.pdf skatīts 10.12.20.
  2. http://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/Seltene-Rassen-EN.pdf skatīts 10.12.20.
  3. EE Breeds and colours listing waterfowl, turkeys, guineas and laying quail. http://www.entente-ee.com/sections/poultry/technical/ skatīts 10.12.20.
  4. http://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/EE-Ringgr%C3%B6sse-Gross-und-Wassergeflugel.pdf skatīts 10.12.20.
  5. http://www.zooenc.eu/en/african-goose/ skatīts 10.12.20.
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/African_goose skatīts 10.12.20.
  7. https://livestockconservancy.org/index.php/heritage/internal/african skatīts 10.12.20.
  8. https://livestockconservancy.org/images/uploads/docs/Swan_Goose_Parts 1_-_3_Aviculture.pdf skatīts 10.12.20.
  9. British Poultry Standards. Seventh Edition. Co-edited by J. I. H. Allonby, Ph.B. Wilson. John Wiley & Sons, 2019. 365. lpp.

lpa_admins