Pomerānijas zoss

Avots: foto no M. Saukas privātās kolekcijas

Sena Vācijā un ap Baltijas jūras krastiem audzēta zoss. Tiek uzskatīts, ka Pomerānijas zoss ir izveidojusies Pomerzes reģionā starp Oderas un Vislas upēm. Zoss pirmsākumi meklējami jau 13. gs, bet kā šķirne Eiropā atzīta no 1912. gada, Lielbritānijā – no 1997. gada. Veidojusies no Eiropas Austrumu pelēkās zoss (pēc ledus laikmeta pelēkā zoss sadalījās divās līnijās, Rietumos veidojās zoss ar oranžu knābi, kamēr austrumu līnija bija lielāka zoss ar bālāku apspalvojuma krāsu un rozīgu knābi). Tādēļ īstajām Pomerānijas zosīm ir rozīgi sarkans knābis, kājas un pleznas. Pomerānijas zoss izmantota citu zosu šķirņu izveidei.

Vidēja lieluma zoss. Pieaugušas zoss svars tēvam 8-9 kg un mātei – 7-8 kg. Ātraudzīgas.

Dējība laba, apmēram 20-30 olas gadā, labas līnijas var sasniegt 60-80 olas gadā. Saglabājies perēšanas instinkts. Ātri sasniedz dzimumgatavību, mazuļus jau perē pēc gada vecuma. Mazuļi spēcīgi (nepieciešami zaļumi jau no agra vecuma), ātri aug un nobarojas.

Ķermenis spēcīgs un noapaļots, krūtis platas un bez ķīļa, kakls spēcīgs. Stāja gandrīz horizontāla. Knābis, kājas, pēdas rozīgi oranžas.

Krāsa: pelēka, balta, balti pelēki raiba (standartizētas), balti dzeltenbrūni raiba, dzelteni brūna. Raibajām formām ir balts apspalvojums ar pelēku (vai dzelteni brūnu) galvu un kakla augšējo daļu, sirdsveida zīmējumu uz muguras un krāsainām biksēm. Krāsu pāreja strauja ar izteiktu līniju. Precīzo zīmējumu ne vienmēr var iegūt, zoss kvalitāti tas nemazina, izstādei var nederēt. Tieši raibās formas ir vispievilcīgākās un biežāk audzētā ir pelēki raibā zoss.

Izturīgas zosis, izmantojami kā zāles pļāvēji, var izdzīvot vasaru tikai uz labām ganībām. Ieteicama mājsaimniecībās ganāmpulka dažādošanai.

Gredzenu izmērs abiem dzimumiem – 27 mm.

Avoti

  1. http://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/Pommernganse.pdf skatīts 1.11.20
  2. http://www.entente-ee.com/sections/poultry/technical/ skatīts 1.11.20
  3. https://svdeutschergaensezuechter.hpage.com/gaenserassen/pommern-gaense.html skatīts 1.11.20
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Pomeranian_goose. skatīts 1.11.20
  5. J. Wilson. Preserve the Pomeranian Goose. http://www.feathersite.com/Poultry/Geese/PresPomWilsonJune04.html skatīts 1.11.20
  6. http://www.feathersite.com/Poultry/Geese/BRKPoms.html skatīts 1.11.20
  7. https://www.feathersite.com/Poultry/Geese/GermanRussellJune03.html skatīts 1.11.20
  8. http://domestic-waterfowl.co.uk/pomeranian.html skatīts 1.11.20
  9. British Poultry Standards. Seventh Edition. Co-edited by J. I. H. Allonby, Ph.B. Wilson. John Wiley & Sons, 2019. 381-382. lpp.
  10. Lauksaimniecības leksikons. Redaktors Dr.agr.J. Apsīts. Izdevis ‘Zelta grauds’, 3 sējumi, izdots 1939. 2. sēj. 1790. lpp.

lpa_admins