Ineses Gulbes-Lasmanes prakstiskais darbs

DĒJĒJVISTU CĀĻU DZĪVMASAS PIEAUGUMS, IZMANTOJOT DAŽĀDU PILNVĒRTĪGO BARĪBU

Pētnieciskais darbs tika veikts biedrībai “Latvijas Putnkopības Asociācija”.

Mērķis izpētīt piemērotāko cāļu barību, ar lielāko dzīvmasas pieaugumu un dzīvotspējas rādītājiem.

Uzdevumi
Izvērtēt biežāk izmantotās veikalos nopērkamās barības piemājas saimniecībās, kas sniedz iespēju pilnvērtīgi barot cāļus.
Iegādāties viena vecuma cāļus, kurus sadala piecās vienādās grupās ar vienādiem mītnes apstākļiem, barot katru grupu ar savu barību un piefiksēt ik pēc septiņām dienām cāļu svaru.

Praktiskā darba apraksts
Pētnieciskajam darbam tika izvēlēti vienu dienu veci, Lohmann Brown šķirnes dējējvistu šķirotie cālīši, kas iegādāti Šauļos. Cāļi pēc izaugšanas paredzēti olu ieguvei pašas saimniecībā. Dējējvistas paredzētas olu ieguvei. Kopumā iegādāti 100 cāļi. Pētnieciskais darbs tika uzsākts 2018.gada 28. augustā un ilga līdz 2018. gada 24. septembrim.

Lai radītu identiskus dzīve apstākļus no inkubatori.lv tika piegādāts brūderis, kas sastāvēja no pieciem identiski vienādiem stāviem, kur katrā ir mazās barotavas pirmajām dienām, lielā barotava, mazās dzirdnes, nipeļu dzirdne, apgaismojums un sildelemets. Katram brūderim ir ārpusē manuāli regulējams termoregulators ar sensoru. Atvedot cāļus, visiem brūderiem temperatūra tika iestatīta uz 30°pēc Celsija. Apgaismojums brūderos ir nepārtraukti visu pētījuma laiku.

Mērķis bija izvērtēt piecu dažādu brīvi nopērkamu starta barību ietekmi uz cāļu dzīvmasas pieaugumu, spalvas maiņu, dzīvotspēju. Izmantojām “Dobele”, “Tukuma Straume”, “Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīca”, “Kauno Grūdai” un “Joniškio Grūdai” pilnvērtīgās barības cāļiem, kas paredzētas starta un augšanas periodam. Skatīt foto pielikumos.

Ar rezultātiem iepazīstināsim nākamajā LPA rīkotajā seminārā, pēc kura pilns prakses darba teksts būs publiski pieejams LPA mājas lapā.

lpa_admins