Saksijas pīle

Foto no M. Saukas privātās saimniecības

Saksijas pīle

Izcelsme – Vācija. Selekcionārs A. Francs (A. Franz) selekcijai izmantoja Ruānas, Vācu Pekinas un Zilās Pomerānijas pīles. Pirmo reizi izstādē  Altendorfā izstādīta 1935. gadā. Otrā pasaules kara laikā praktiski pīles bija pazudušas, bet Francs no maza ganāmpulka šķirni atjaunoja. Standartizēta Austrumvacijā 1957. gadā un Rietumvācijā  – 1982. gadā.

Pieder pie smagajām gaļas pīlēm. Pieaudzis pīļtēviņš sver ap 3,5 kg un māte – ap 3 kg.

Dēj līdz 80 olām gadā. Nav tās labākās mātes. Pīlēnu pavairošanai labāk izmantot inkubatoru vai mājas Muskusa pīles.

Stāja gandrīz horizontāla (ja aktīva, tā ir piepacelta ~ 250 leņķī). Ķermenis muskuļots, plats, krūtis platas, pilnīgas, bez ķīļa. Galva ovāla un vidēji liela,  knābis plats un vidēji garš. Vidēji garas kājas, novietotas it kā vairāk no centra uz ķermeņa aizmuguri.

Krāsa pīlēm ir zili dzeltena (standartizēta ES). Pīļu tēvam raksturīgs balts gredzens ap kaklu. Galva līdz kakla baltajam gredzenam ir baložu zilā krāsā. Kakla lejasdaļa, krūtis un pleci ir rūsgani sarkani ar nedaudz sudrabainu nokrāsu. Vēders, mugura aizmugurējā daļa un aste ir dzelteni brūnā krāsā. Spārni ir gaiši zili pelēki. Pīļu māte ir dzelteni brūna. Raksturīgi  uz sejas ir divas gaišas līnijas, kur augšējā stiepjas tālu aiz acs, bet apakšējā beidzas acs rajonā. Uz spārnu ārējās malas zilganas spalvas.

Pīles labi piemērotas brīvās turēšanas apstākļiem, labas pīles kā mīļdzīvnieki , mierīgas.

Gredzenu izmērs abiem dzimumiem – 18 mm.

 

Avoti:

http://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/Sachsenenten.pdf  (skatīts 25.01.2021).

https://enten-sv.de/entenrassen/sachsenente/  (skatīts 25.01.2021).

http://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/EE-Ringgr%C3%B6sse-Gross-und-Wassergeflugel.pdf (skatīts 25.01.2021).

https://en.wikipedia.org/wiki/Saxony_duck (skatīts 25.01.2021).

http://www.zooenc.eu/en/saxony-duck/ (skatīts 25.01.2021).

British Poultry StandardsSeventh Edition. Co-edited by J. I. H. Allonby, Ph.B. Wilson. John Wiley & Sons, 2019. 477.- 479. lpp.

lpa_admins