Ruānas pīle

Rokas Puinauskas foto no privātās saimniecības  (Lietuva)

Ruānas pīle

Ruānas pīle izveidota Francijā, Ruānas apkārtnē, Normandijā. Meža pīle ir visu pīļu priekštece (izņemot mājas Muskusa pīles), bet Ruānas pīlei tas jau ir redzams izskatā. Lielbritānijā ievesta no Francijas 18. gs. un angļi  ‘metušies’  pīli uzlabot, izveidojot to  stipri lielāku un masīvāku. Šo pili kādreiz dēvē arī par Tumšo Ruānas pīli vai Angļu Ruānas pīli. Angļu Ruānas pīle ir zaudējusi rūpniecisko nozīmīgumu un pamatā tiek audzēta kā izstādes putns.

Pieder pie smagajām gaļas pīlēm, tēvs sver 4,5 – 5,5 kg un mātes – 4-5 kg.

Dēj ap 25-35 olas gadā. Apaugļotība zema, jo apgrūtināta dabiskā apaugļošanās lielā krūšu ķīļa dēļ. Pīles perē, bet lielā svara dēļ bieži saspiež olas.

Ķermenis horizontāls, liels, ar lielu, līdzenu krūšu ķīli. Galva apaļa, masīva, ar vidēji lielu knābi, kas izliekts pa augšējo līniju.  Aste neliela.

Krāsa. Novērtējot un skatoties uz labu pīļu mammu, uzmanība jāpievērš 5 vietām: pleci, spārnu virsējā daļa, ķermenis, krūtis un galva. Pleci parāda galveno putnu raksturojošo iezīmi, lielajām spalvām ir bagātīgi zeltaini brūna krāsa. Atkarībā no līnijas un saules apgaismojuma, pamatkrāsa var variēt no mandeļu līdz izteiktai riekstu krāsai. Spalvām ir izteikta tumša apmale. Mazajām spalvām ir izteikta centrālā līnija un vienas svītras veidā tumša spalvu apmale, var būt pat līdz melnai krāsai. Slikta krāsojuma putni ir tumši, spalvu apmales krāsojums ir it kā ar triepieniem, nesaglabājot labi izteikto līniju.  Spārnu nosedzošās mazās spalvas tāpat ir ar skaidri izteiktu apmalojumu, radot ‘medus šūnu’ efektu. Garākās spārnu spalvas, kuras virspusē pārklājas pāri zilajām spalvām, tāpat ir ar skaidri izteiktu apmalojumu, veidojot melnu un baltu līniju. Labiem izstādes putniem muguras spalvas tāpat ir ar skaidri izteiktu apmalojumu, bet sliktas kvalitātes putniem – vienkārši tumšas krāsas spalvas. Galva ir pēdējais šķirnes raksturojošais  krāsu salikums. Putna galva atgādina meža pīli. Sejas daļā ir tumša līnija, kas it kā iet ‘cauri’ acij. Tāpat ir tumša plata josla, kas stiepjas  no  galvas virsas līdz kaklam.  Putns ir ar oranžu knābi ar tumšākas krāsas seglu veida plankumu uz knābja, kas beidzas apmēram 1/3 no knābja gala.

Tēva krāsa ir ļoti skaista un līdzīga meža pīles apspalvojumam. Dzelteni brūnai krāsai krūšu daļā jābūt izteiktai un norobežotai. Citu spalvu krāsu piejaukums vai blāva krāsa uzskatāma par defektu. Bieži šis defekts ir novērojams jauniem tēviņiem, kas izlabojas pēc spalvu maiņas pieaugušā  vecumā. Tēviņa galvas daļa līdz baltajam riņķim ir pelēki zilganā krāsā.

 

Avoti

http://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/Rouenenten.pdf  (Skatīts 4.02.2021) https://wassergefluegel.hpage.com/rouen-enten/die-rouen-ente.html (Skatīts 4.02.2021)M.Ashton. Domestic Ducks, 2006.

https://wassergefluegel.hpage.com/   (Skatīts 4.02.2021)

lpa_admins