Eilsberijas pīle

Rokas Puinauskas foto no privātās saimniecības  (Lietuva)

Eilsberijas pīle

Pilnībā izcelsme nav zināma. 18. gs. Lielbritānijā populāra pīle, ko izmantoja gaļai un dūnu ieguvei spilvenu pildīšanai. Visvairāk audzēja Eilsberijā, Bakingemšīras apgabalā, no kurienes arī nosaukums. Kad 1873. gadā tika ievestas Pekinas pīles, kuras varēja nobarot ātrāk un ar mazākiem izdevumiem, Eilsberijas pīle pamazām zaudēja savu rūpniecisko nozīmi. Tomēr uzskata, ka Eilsberijas pīles gaļas garša ir labāka, salīdzinot ar Pekinas pīlēm. Audzētāji mēdz krustot tīršķirnes Eilsberijas pīles ar Pekinas pīlēm, iegūstot ātraudzīgākus, izturīgākus un vieglāk nobarojamus pīlēnus, bet tie garšas ziņā atpaliek no tīršķirnes Eilsberijas pīlēm. Standartizēta, Lielbritānijā 1865. gadā.

ES ierakstīta reto un apdraudēto šķirņu sarakstā.

Pieder pie smagajām gaļas pīlēm. Pieauguša tēva svars 4,5-5,5 kg un mātes – 4-5 kg.

Dēj 35 – 125 olas gadā, labi dēj ziemas mēnešos. Olu inkubācijas periods 28 dienas. Perēt pīles iet, bet visbiežāk apnīk un neizsēž, tādēļ labāk olas inkubēt mākslīgi vai dot perēt apzinīgākai mātei, piemēram,  mājas Muskusa pīlei.

Liela, smaga, pilnīgi balta pīle ar pārspīlēti lielu krūšu ķīli. Stāja horizontāla un krūšu ķīlis gandrīz skar zemi.  Galva spēcīga, knābis  ir garš, plats un  izteikti rozā. Kājas, pleznas oranžas. Acis zilas. Aste īsa, neizteiksmīga.

Pīlēni kautsvaru sasniedz ap 9 nedēļu vecumā.

Izšķir izstādes putnus, kuri ir lielāki un lielā krūšu ķīļa dēļ ir sarežģīta to apaugļošanās un mazākus, rūpnieciskos īpatņus ar mazāku krūšu ķīli. Pīles mazkustīgas, mierīgas, labi pieradināmas, nelido.

Gredzenu izmērs abiem dzimumiem 20 mm.

 

 

Avoti

  1. https://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/Aylesburyenten.pdf (skatīts 5.03.2021).
  2. http://www.entente-ee.com/wp-content/uploads/Seltene-Rassen-EN.pdf (skatīts 5.03.2021).
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Aylesbury_duck (skatīts 5.03.2021).
  4. https://enten-sv.de/entenrassen/aylesburyente/ (skatīts 5.03.2021).
  5. https://livestockconservancy.org/index.php/heritage/internal/aylesbury (skatīts 5.03.2021).
  6. http://aylesbury.duckfarm.co.uk/richard/waller/geese (skatīts 5.03.2021).
  7. British Poultry Standards. Seventh Edition. Co-edited by J. I. H. Allonby, Ph.B. Wilson. John Wiley & Sons, 401-402. lpp

lpa_admins