Kubaņas zoss

Avots: Melitas Saukas personīgais foto arhīvs

Kubaņas zoss (Кубанская) pelēkā šķirne izveidotas Kubaņas lauksaimniecības institūtā Krievijā, krustojot Gorkija zosi ar Ķīnas zosīm. Otra līnija, baltās Kubaņas zosis, tika veidota, krustojot Gorkija zosi ar lielo pelēko zosi, Emdenes zosi un Vištines zosi (Lietuva). Vēlāk krustoja Gorkija zosi arī citos variantos, bet labākā bija pirmā izveidotā līnija, kas plaši izplatījās Krievijā un Krievijas pierobežas valstīs.

Vidēja lieluma zoss, pieaugušas zoss svars tēvam 5,0-5,5 kg un mātei – 4,5-5,0 kg.

Dējība augsta, labas līnijas dēj līdz 100 olām gadā, olu svars 140-170g. Dēj līdz 7 mēnešiem gadā. Dzimumgatavību sasniedz jau 249-259 dienu vecumā. Augsta apaugļotība un šķilšanās (ap 85%), laba mazuļu izdzīvošana (ap 90%). Perēšanas instinkts gandrīz zudis.

Ķermenis neliels, stāja piepacelta, pelēkajām zosīm apspalvojums brūngani pelēks, krūtis gaišākā krāsā, vēders un ķermeņa aizmugurējā daļa ir baltā krāsā, knābis, kājas un pleznas melnā krāsā. Baltajai versijai knābis, kājas un pleznas dzelteni oranžas. Raksturīga iezīme ir punveida izaugums virs knābja pamata un neliela ādas krunka pazodē. No pieres pāri kakla daļai līdz muguras daļai pelēkai versijai stiepjas izteikti brūna svītra. Galva, salīdzinot ar ķermeni, liela. Aste īsa, pacelta.

ES Kubaņas zoss nav standartizēta.

Atšķirībā no Ķīnas zoss, Kubaņas zoss ir druknāka un smagāka, kakls īsāks un spēcīgāks (resnāks), punveida izaugums mazāk izteikts, uz pakakles neliela krunka, kas Ķīnas zosij nav. Atšķirībā no Āfrikas zoss, Kubaņas zoss ir stipri mazāka, pakakales krunka neliela, kas Āfrikas zosij ir daudz izteiktāka.

Izturīga, labi pielāgojas vietējiem apstākļiem, neprasīga pret pārtiku. Mierīga, labi sadzīvo ar citām zosīm kopējā barā.

Avoti:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_goose_breeds skatīts 5.11.20.
  2. https://geomedia.top/kubanskie-gusi/ skatīts 5.11.20.
  3. https://klyv.ru/gusi/porody/kubantsy-neprihotlivye-zhiteli-ptichnika-9073/ skatīts 5.11.20.
  4. http://www.volp.msk.ru/index.html?menuitem=249&breed=301 skatīts 5.11.20.
  5. Geese – Animal genetic resources of the USSR. http://www.fao.org/3/ah759e/AH759E23.htm skatīts 5.11.20.

lpa_admins